Etapa de diversificare este esenţială pentru o dezvoltare armonioasă şi sănătoasă, în care copilul începe să se obişnuiască cu hrana solidă şi cu noi alimente. Diversificarea naște o serie de întrebări la care noi, părinții, încercăm să le găsim răspunsul înainte.
Când vine vorba de diversificare, această etapă aduce mereu momente frumoase, dar și o mulțime de provocări. Ți-am pregătit răspunsuri la cele mai des întâlnite întrebări legate de diversificare pentru ca voi să fiți pregătiți de această nouă etapă a bebelușului.
1. Când încep diversificarea?
Diversificarea este recomandată să înceapă în jurul vârstei de 6 luni. În urma discuției cu medicul pediatru, diversificarea poate începe chiar și mai repede, în jurul vârstei de 4 – 5 luni, iar dacă însă copilul nu este pregătit, se poate începe puțin mai târziu.
Principalele semne care ne arată că bebelușul este pregătit sunt: acesta stă singur în șezut și își poate ține capul, mișcările lui sunt coordonate și poate urmări cu privirea alimentul și este interesat de mâncare.
2. Ce tip de diversificare alegem?
În momentul de față există trei metode prin care se poate efectua diversificarea: diversificarea clasică, autodiversificarea și diversificarea mixtă. O discuție cu medicul pediatru te poate ajuta în alegerea metodei potrivite pentru copilul tău.
Diversificarea clasică
Diversificarea clasică este reprezentată de hrănirea bebelușului cu piureuri de legume și fructe cu ajutorul linguriței, după un plan bine stabilit.
Alimentele sunt introduse treptat pentru a putea observa toleranța digestivă a bebelușului. Pentru ca bebelușul să accepte mai ușor mâncarea oferită la primele mese se recomandă ca piureul oferit să aibă o textură mai moale, astfel trecerea de la lichid la solid va fi mult mai ușoară.
Diversificarea clasică poate fi o metodă potrivită dacă îți dorești să deții controlul asupra alimentației.
Autodiversificarea
În ceea ce privește autodiversificarea, bebelușul se hrănește singur cu alimente pe care le poate apuca cu mâinile și le poate duce în gură fără să existe riscul de a se sufoca.
Această metodă de diversificare se bazează pe preferințele bebelușului, pe
poftele acestuia și pe alimentele care îi atrag atenția prin formă și culoare.
Alimentele sunt oferite copilului tăiate bucăți mici astfel încât acesta să le poată lua cu ușurință.
Diversificarea mixtă
Diversificarea mixtă este combinația reușită dintre diversificarea clasică și autodiversificarea.
Se realizează atunci când bebelușul este hrănit cu o linguriță, dar în paralel i se oferă la îndemână bucăți de mâncare pe care acesta să o poată apuca singur cu mâna.
În timpul mesei, bebelușul nu trebuie lăsat nesupravegheat deoarece există riscul ca acesta să se înece încercând să mănânce singuri bucăți de alimente. Pentru a fi însă mai liniștită, este recomandat să ai la îndemână un dispozitiv medical dedicat salvării vieții în caz de urgență provocată de înecarea cu un corp străin, dar și să cunoști tehnici esențiale de prim ajutor.
3. Cu ce alimente încep diversificarea?
Organismul bebelușului la vârsta de 6 luni nu este pregătit pentru a tolera alimentele greu de digerat, iar de aceea trebuie să acorzi atenție produselor pe care urmează să i le oferi.
6 – 8 luni
- piure de fructe (sunt recomandate folosirea fructelor de sezon);
- piure/supă de legume (proaspete);
- 20-30 g carne mixtă de vită sau pasăre ( se va introduse în jurul vârstei de 7-8 luni și se va amesteca cu supa/piureul de legume);
- Brânza calcică (se poate amesteca cu supă/piure de legume sau piure de fructe);
- Gălbenuș de ou fiert (se începe cu introduce ¼ din gălbenuș, oferit de 2-3 ori pe săptămână alături de piure de legume);
- Ulei de măsline/ susan/ soia (câte o linguriță pe zi adăugat în piureul de legume);
- Ficat de pasăre (în zilele în care nu se oferă gălbenuș de ou sau carne);
- Iaurt simplu (preparat în casă sau din categoria de produse BIO).
8 – 12 luni
- Ierburi aromatice (pentru condimentarea alimentației);
- Pește;
- Pâine;
- Paste făinoase mici;
- Unt (65% grăsimi);
- Smântână (15% grăsime);
- Cereale (ovăz, griș, etc ce pot fi fierte în lapte).
Fie că folosești mâncare BIO în recipiente mici, fie reușești să îi prepari tu și să îi pui în lingurița cu rezervor, trebuie să alegi produse sănătoase pe care să le ai la îndemână și să fii pregătită mereu pentru fiecare masă a pofticiosului tău.
4. Ce alimente trebuie evitate la început?
Pentru a evita alergiile și a preveni riscul de înec precum și pentru protejarea organismului trebuie avut în vedere evitarea următoarelor alimente până la vârsta de un an:
- Căpșuni, zmeură, fragi, kiwi, nuci, semințe, alune – potențial alergizant;
- Albușul de ou – puternic alergizant;
- Zahăr;
- Prăjeli;
- Sare și condimente puternice (piper, boia, vegeta, etc)
- Pâine integrală/ multicereale – cantitatea crescută de fibre poate încetini absorbția calciului și a fierului, iar semințele pot provoca înecarea bebelușului.
5. Unde stă pofticiosul în timpul mesei?
De cele mai multe ori nu acordăm suficientă atenție felului în care copilul nostru stă atunci când mănâncă.
Fără să ne dăm seama că atunci când va crește ne va fi foarte greu să îl mai obișnuim să mănânce pe scaun, la masă facem greșeli de care tot noi vom fi dezamăgiți ulterior.
Scaunul de masă clasic sau scaunul de masă de timp înălțător ultrapliabil trebuie să fie nelipsit în etapa de diversificare. Copilul trebuie să stea pe scaun, în siguranță, pentru a-i putea oferi masa de care are nevoie. Folosește centurile ajustabile pentru a-l ține pe cel mic în siguranță pe toată perioada mesei. Bebelușii hrăniți în brațe sau în timp ce au alte activități precum jocul în altă zonă de cât cea dedicată mesei vor refuza ulterior să stea pe scaun în timpul mesei.
Traversăm o perioadă în care produsele naturale sunt tot mai greu de găsit sau la prețuri tot mai mari. În ciuda acestor factori, trebuie să avem grijă ce anume alegem pentru prepararea mesei pofticiosului nostru. Dacă ți cont de răspunsurile la cele mai întâlnite întrebări despre diversificare poți transforma provocările datorate etapei de diversificare în momente frumoase alături de pofticiosul tău!