😍 Acum beneficiezi de 🚗 TRANSPORT GRATUIT la orice comandă, indiferent de valoare

😍 Luna aceasta, Pachetele Promo sunt la REDUCERE de până la  -25%  👉

Days
Hours
Minutes
Seconds

-25% REDUCERE 😍 pentru mămici și bebeluși la produsele selecționate ⏳ OFERTĂ în limita stocului disponibil

dermatita atopica bebelusi

Ține departe dermatita atopică!

Cauze, simptome, diagnosticarea dermatieti atopice, precum și sfaturi pentru a o trata

Dermatita atopică (eczema) este cea mai frecventă formă de acțiune cutanată inflamatorie la nivel mondial. Este o afecțiune care provoacă înroșirea pielii și pruritul (mâncărimea).

Studiile arată că dermatita atopică este frecventă la copii, afectând 10 – 20% dintre aceștia, dar poate să apară în procent de 1 – 3% și la adulți. În ceea ce privește dermatita atopică la copii, 60% din cazuri apar înainte de primul an de viață și până la 85% din cazuri debutează până la vârsta de 5 ani.

Cauzele apariției dermatiei atopice

Cauzele apariției dermatitei atopice sunt parțial cunoscute și implică o asociere complexă de factori genetici, factori imunologici și factori de mediu. Disfuncția barierei cutanate cu rol protector față de agresiunile exterioare (raze ultraviolete, alergeni, produse chimice, microorganisme) este elementul principal în declanșarea apariției dermatitei atopice.

Agresiunea ce are loc la nivelul barierei cutanate determină creșterea pierderilor hidrice transepidermice, transformând astfel pielea sănătoasă în piele uscată. În urma apariției pielii uscate apare și pruritul sau senzația de mâncărime, urmată de scărpinatul care provoacă leziuni, formând astfel un cerc vicios.

Simptome ale dermatitei atopice

Manifestările clinice în dermatita atopică sunt variabile, iar aspectul leziunilor precum și zonele de apariție a lor sunt dependente de vârstă. Principalul simptom în dermatita atopică este pruritul intens, urmat de leziuni de grataj cu formare de escoriații, cruste, fisuri, cu evoluție spre îngroșarea și lichenificarea tegumentelor lezate.

  • În dermatita atopică infantilă (între 2 luni și 2 ani de viață), leziunile afectează caracteristic obrajii, scalpul, gâtul,trunchiul și fața extensoare a extremităților.
  • Dermatita atopică juvenilă sau dermatita atopică specifică copiilor de peste 2 ani este caracterizată prin leziuni localizate la pliurile de flexie (gât, coate și genunchi) sau încheietura mâinilor. Caracteristic copiilor ce dezvoltă dermatită atopică este prezența unui pliu suplimentar la nivelul pleoapei inferioare, numit Dennie – Morgan, însă absența lui nu exclude prezența afecțiunii.
  • Dermatita atopică a adolescentului și adultului apare în special la nivelul mâinilor, a gâtului sau a pleoapelor. Leziunile fiind în principal plăgi uscate acoperită de scuame fine cu prurit intens.

Diagnosticarea dermatitei atopice

Diagnosticarea dermatitei atopice nu se realizează prin analize de sânge. El se realizează în urma unui consult dermatologic, pediatric sau alergologic. Diagnosticarea dermatitei atopice se realizează pe baza examenului medical și al istoricului pacientului. Trăsăturile de bază în stabilirea diagnosticului de dermatită atopică includ pruritul și modificările eczematoase cu aspect tipic, legat de vârstă și cu o evoluție cronică sau recurență.

Sfaturi pentru a trata dermatita atopică

Tratamentul nu vindecă dermatita atopică, aceasta se poate ameliora în timp sau poate să dispară spontan, odată cu înaintarea în vârstă. Tratamentul pentru dermatită atopică este unul simptomatic și are drept scop îmbunătățirea calității vieții pacienților, prin ameliorarea semnelor și simptomelor asociate dermatitei atopice (reducerea pruritului, a inflamației pielii și a leziunilor prezente), precum și scăderea recidivelor bolii.

Utilizarea constantă a produselor relipidante destinate pielii atopice și uscate constituie principala metodă de prevenire a recidivelor dermatitei atopice. Ele au scopul de a calma iritația și a reduce senzația de mâncărime, hidratează, netezește și hrănește pielea pentru a reface astfel bariera de protecție a pielii. 

Crema de spalare relipidantă și balsamul relipidant Dodie sunt special concepute pentru pielea uscată sau cu tendință atopică. Produsele au până la 99% ingrediente naturale, principalul ingredient activ este AD-RESYL®, un ingredient brevetat, de origine naturală, pe bază de extract de lăcrămioare din Japonia, cu proprietăți relipidante, adaptate pielii uscate și pielii atopice.

Pentru a reduce riscul apariției unor alergii, produsele Dodie sunt hipoalergenice și nu conțin parfum, fiind potrivite încă de la naștere și pentru întreaga familie.

Shopping Cart